Henk-Jan Zwolle doopt eerste Volans Kids

Vrijdag werd op het WK de eerste Volans Kids gedoopt, een boottype speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Hiermee wordt roeien toegankelijkelijk gemaakt voor meer jongeren.

Jurriaan Kesteren is de trotse eigenaar van de allereerste Volans Kids, hij gaf hem de naam ‘Spitfire’. Volans Kids is een boot voor kinderen van 8 tot 12 jaar, die normaal nog te klein zijn om te roeien. Met deze nieuwe boot kunnen kinderen op jongere leeftijd al getriggerd worden om te gaan roeien.

‘Omdat kinderen pas kunnen roeien als ze ongeveer 12 jaar oud zijn, zijn ze vaak al een andere sport gaan doen', zegt Jan Willem Landman, secretaris van de KNRB. Met innovaties als deze moet roeisport ook voor jonge kinderen interessanter worden. 'Deze boot past uitstekend binnen de doelstelling van de roeibond om de roeisport tot volkssprot te maken,' aldus Landman.

Volans is opgezet door Cees van Bladel en Lenneke de Voogd. Zij staan aan het hoofd van de ontwikkeling van de Volands kids. 'We hebben een snelle en compacte boot, waarin je het wedstrijdroeigevoel meteen krijgt', legt Cees van Blader het idee achter de boot uit. 'De boot is klein, breed, stabiel. Ook de wijdte van de riggers en de lengte van de riemen is aangepast. De boten hebben een stootrandje en kinderen mogen zelfs hun eigen kleur kiezen.'

De doop van de boot werd vrijdag verricht door Henk-Jan Zwolle, toernooidirecteur van het WK Roeien.