Nederlandse boten buiten de medailles

Op dag 7 van het WK Roeien in Amsterdam werden medailles verdeeld in zeven bootklassen. De twee Nederlandse boten in de finales eindigden naast het podium.

De Nederlandse mannen vier-zonder werd zaterdag vierde. Boaz Meylink, Olivier Siegelaar, Mechiel Versluis en Robert Lücken moesten in de finale Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië voor laten gaan.

Vroeg in de race werd duidelijk dat het tussen Groot Brittannië en de Verenigde Staten zou gaan voor de eerste twee plaatsen. Nederland vocht daar achter lang een spannende strijd uit om het brons met de Australische vier. In de laatste vijfhonderd meter moest de Holland Vier zich echter gewonnen geven.

De wereldkampioenen van 2013 toonden zich zwaar teleurgesteld over het missen van het podium. ‘We kwamen om de titel te verdedigen en zeker voor een medaille. De vierde plaats is een verschrikkelijke plek’, aldus Olivier Siegelaar.

Het verschil met de Britse wereldkampioenen was ruim vijf seconden. ‘We hebben aangevallen en gevochten, maar dat was vandaag niet genoeg’, zei Siegelaar. ‘Het veld wordt steeds competitiever. We moeten ervoor zorgen dat we volgend jaar bij het WK op het podium eindigen, in Rio willen we goud.’

Vincent en Tycho Muda kwamen niet in de buurt van de medailles. Aangemoedigd door meer dan 5000 luidruchtige fans eindigde de tweeling in de finale van de lichte mannen dubbeltwee als zesde. De Muda’s startten vanuit baan 6 en ondervonden daar in de wedstrijd enig nadeel van. ‘Het was een moeilijke race. Het was niet de wedstrijd die we wilden varen, maar ik ben er trots op dat we zijn blijven vechten’, zei Vincent Muda na de race.

‘We hebben er vandaag alles aan gedaan’, viel Tycho zijn broer bij. ‘Als we onszelf iets kunnen verwijten, dan is het dat we in de halve finale harder hadden moeten varen. Op die manier hadden we in de finale misschien een gunstigere baanindeling gehad.’

De strijd om goud en zilver in de lichte mannen dubbeltwee ging tussen Frankrijk en Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikanen James Thompson en James Smith troefden op de finish de gedoodverfde favorieten Jeremy Azou en Stany Delayre af.

Er was zaterdag twee keer succes voor Nieuw-Zeeland. Zowel in de mannen twee-zonder als in de lichte vrouwen dubbeltwee ging het goud naar Nieuw-Zeeland. De twee-zonder met Eric Murray en Hamish Bond werd voor de tweede keer wereldkampioen binnen 24 uur. Vrijdag won het duo al de wereldtitel in de twee-met.

Ook de Britse equipe kon zaterdag twee gouden medailles vieren. Naast de mannen vier-zonder, kwam ook de Britse vrouwen twee-zonder als eerste over de finish. Voor de regerend Olympisch kampioenen Helen Glover en Heather Stanning was het de eerste gezamenlijke wereldtitel.

Net als op vrijdag werd er snel gevaren op de Bosbaan. Een harde meewind zorgde ervoor dat in vijf van de zeven A-finales het wereldrecord werden verbroken.