Ondrej Synek en Britse acht prolongeren wereltitel

Op de laatste dag van het WK Roeien in Amsterdam werden zeven wereldtitels verdeeld. Het toernooi op de Bosbaan werd afgesloten met goud voor de Tsjech Ondrej Synek in de mannen skiff en voor de Britse mannen acht.

Zondag kwam één Nederlandse boot in actie. De Nederlandse lichte mannen vier-zonder werd zesde in de finale. Met plaatsing finale voldeden Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Tim Heijbrock ruimschoots aan de verwachtingen.

‘Op voorhand waren we blij met de finale’, keek Tim Heijbrock terug op het toernooi in eigen land. ‘Maar je droomt altijd van meer. We gingen vandaag voor een medaille.’

Een podiumplaats zat er zondag niet, mede omdat het raceplan van de ploeg in de finale niet helemaal uit de verf kwam. ‘Het plan was om er vanaf het begin bij te liggen, omdat we wisten dat het lastig zou worden om een achterstand in te lopen. Toen we na 750 meter de andere boten moesten laten gaan, kwamen we niet meer in ons ritme.’

Niettemin kijken de lichte mannen tevreden terug op het WK in eigen land. ‘Het was heel gaaf om hier in de finale te liggen’, zei Tim Heijbrock na de race. ‘Bij het oproeien naar de start hoorden we de aanmoedigingen van de Nederlanders langs de kant.’

De ruim 7000 toeschouwers langs de Bosbaan zagen zondag hoe de mannen skiff werd gewonnen door Ondrej Synek. De Tsjech troefde in een spannende eindstrijd vijfvoudig wereldkampioen Mahe Drysdale af.

Synek nam vroeg in de finale het initiatief, maar zag de Nieuw-Zeelander op 500 meter van de finish langszij komen. Met een uiterste krachtsinspanning wist de Tsjech alsnog als eerste de finish te passeren en zijn titel te prolongeren.

In de vrouwen skiff was er goud voor de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg. Na twee derde plaatsen en een tweede plaats bij eerdere wereldkampioenschappen, wist Twigg in Amsterdam eindelijk haar eerste wereldtitel te winnen.

In het afsluitende nummer van het toernooi, de mannen acht, snelden de Britse mannen naar het goud. De wereldkampioenen van 2013 bleven op de Bosbaan Duitsland en Polen voor.